19 Ağustos 2011

Trainspotting


Burcu'lara giderken otobüste bu film vardı. Normalde bu tarz filmleri sevmiyorum. Ama filmi öneren Tom olunca akan sular durur. Her writing ve speaking dersinde Breavheart'tan bahsedip, İskoçlara hayranlığımı dile getirmem kendisini şaşırtmış olacak ki bu filmi izlememizi istedi. Tabi William Wallace aşığı olarak yetişip, Breavheart'ı otuz kere izleyen birine İskoçya'yı kötüleyemezsiniz:D Gelelim filmeee.
Trainspotting bir oyun, bir hobi demekmiş. Tren istasyonuna oturup gelen geçen trenlerin numaralarını yazarak, ülkedeki tüm trenleri görene kadar süren bir hobi. Filmin adıyla filmin konusu birbirini tamamlamasa da geleneksel bir hobiye gönderme yapılmış. Yani filmde tren numarası yazdıkları filan yok. Uyuşturucu bağımlısı İskoç gençlerin hayatı anlatılıyor. Şimdilerde çok iyi bildiğiniz oyuncuları bu filmde tayt giymiş ergenler olarak izleyeceksiniz: Renton (Ewan McGregor), Spud (Ewen Bremner), Begbie (Robert Carlyle), Sick Boy (Johny Lee Miller) ve Tommy (Kevin McKidd). Burda en çok övgüyü hakeden şu aşağı fotodaki ruh hastası, Robert Carlyle bence.

Filmi uzun uzun anlatmaya gerek yok. İngiltere sömürgesi bir ülkenin milletinin içler acısı halidir yani bu film. William Wallace İskoçya'yı yarı özgür yapmış yapmasına. Ama Tom'a göre tüm suç İngilizlerde değilmiş. Şimdilerde İskoçlar publara oturup İngilizlere sövmekten başka bişey yapmıyorlarmış. İşte bu filmde buna parmak basıyor. İngiltere gibi bir ülkenin altında ezilen İskoçya, oturup kaderine lanet etmekten başka bişey yapmıyor, gençler uyuşturucu kullanıyor ve herşeyin sorumlusu İngiltere oluyor. Yani aslında İskoçlara alkolik, uyuşturucu bağımlısı ve işe yaramaz demek istenmiş bence. Eeee tabi ben travma yaşamadım değil. Hayranlık duyduğum doğası, kültürü ve müziği ile bunların bir işe yaramayacağını gösteren İskoçlar. Her neyse. Uyuşturucu bağımlılarının hayatını anlamak açısından güzel bir film. Önerilir.


2 yorum (+add yours?)

aslanalisan dedi ki...

next mission scotland!!!!!!!

Ninatta dedi ki...

alişan yeter ya hu insan bu kadar kıskandırılmaz :P

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails

Etiketler