2 Aralık 2009

Doğanın Hilebazları

Canlıların kulladınığı taklitçilik mekanizması çoğu kez işe yarıyor. Çevrelerinde bulunan nesneleri taklit etme yetenekleri ne kadar başarılı olursa hayatta kalma şansları da o kadar artıyor. Aşağıdaki canlıların kamuflaj yetenekleri oldukça mükemmel. Kendilerini gizlemek için dış görünümlerini kullanmak zorunda olmaları yanında rollerini de iyi yapmak zorundalar. Yapraklar arasında bir yaprak gibi saklanıyorsa, bir yaprak gibi hareketsiz kalması gerekiyor. Mesela Phasmatodea takımından muazzam bir örnek. Dış görünüşü ağaç kabuğunun ikna edici bir kopyası. Tüpsü gövdesi ve başı da sahte tomurcuklar ve yaprak izleriyle, yani bir dalın dala benzemesini sağlayan tüm o minik çıkıntı ve çentiklerle benek benek. Gündüzleri bu böcekler çok az hareket ediyor. Onları taklit ettikleri ağaçlık fondan ayırt etmek neredeyse imkânsız. Amaç da bu zaten: Avlanmak için gözlerini kullanan keskin bakışlı yırtıcılara karşı görünmez olmak. Ama akşam olduğunda, çubuk böcekleri ve yaprak çekirgeleri bitkisel uyuşukluklarını üzerlerinden atıyor ve beslenmeye koyuluyor.

Parmak boyunda bir çekirge, liken kaplı ağaç kabuğu kılığında. Panama'da bir ormanın derinliklerinde neredeyse fark edilmiyor. Ama kamuflaj, sadece görüntüden ibaret değildir. Kamufle olan, büründüğü rolü oynamalıdır da. Bu gececi böcek, kendisini gizlemek için gündüz vakti hiç kıpırdamadan duruyor. Acanthodis curvidens

Bu sinsi böcek geceleyin avlanmaya uygun olan iri bileşik gözleriyle olduğu yerde oturup avını beklemede usta bir yırtıcıdır. Görünmeyecek biçimde pusuda yatar ve hiç kuşkulanmadan yaklaşan avını bir anda ileriye atılan iğneli ön bacaklarıyla kapar.

Canavar görünümlü sıska yüzüyle tanınan Deinopis örümceği Panama'da kurumuş bir palmiye yaprağı üstünde kamuflaj için büründüğü uzun, ince ve renkli biçimiyle gözden kayboluyor.

Malezya'nın Borneo Adası'nda saptanan bir hareketli dal parçası görünümündeki Lonchode jejunus'u gözlemek ikinci ve hatta bazen üçüncü bir bakışı gerektirebilir.

Çarkıfelek çiçeğine tünemiş flama ayaklı böceği hedefleyen bir kuş, titreşen kırmızı "flamalar" görebilir. Bu, böceğin, avcının ısırığını yaşam merkezinden daha az önemli uzuvlarına çekme çabası. Anisocelis flavolineata (böcek); Passiflora sp (çiçek) .




2 yorum (+add yours?)

Adsız dedi ki...

dil balıgına benzıyosun merve

Adsız dedi ki...

hepsi çok güzel..

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails

Etiketler