10 Haziran 2010

Vaad Edilen Cennet

Paradise Now
yönetmen: hany abu-assad
oyuncular: kais nashef, ali suliman, lubna azabal

55.berlin film festivali'nde altin ayi adayi ve 2006 Oscar ödüllerinde en iyi yabancı film dalında aday olmuştur. Ayrıca Uluslararası Af Örgütü ödülü ve Berlin'de "En İyi Avrupa filmi mavi melek ödülü"nü de almıştır. Böylesine ses getiren bir film olması boşa değil gerçekten.

Vaad edilen cennet, Filistinli iki arkadaşın işgal altında yaşamaktansa canlı bomba olup kahramanca ölmeyi, bu yola nasıl girdiklerini anlatıyor. Filmde verilmek istenen mesaj için ünlü bir oyuncuya ya da Hollywood efektlerine gerek duyulmamış. Tamamı Batı Şeria'daki Nablus’ta çekilen film, intihar bombacılarının bakış açısını daha önce görülmemiş bir şekilde ve tarafsız olarak aktarıyor.
Ne zaman öleceğini, nasıl öleceğini bilmek, kendini kurban etmek, insaların düşünüp de anlayamadığı bu işe girişen insanların neden bunu yaptığını anlamanın en kolay yolu bu filme izlemek bence.

Bombacıların herkese yansıtıldığı gibi aslında aşırı dinci olmadığını, bunu yapmalarının sadece dinle ilgili değil, yaşanılan insani şartlarla ilgili olduğunu anlatmıştır.

-ya sonra ne olacak?
- iki melek gelip sizi alacak.
- emin misin?
- kesinlikle.

Filistin'de yaşamaya çalışan iki arkadaşın bir akşam intikam için bombacı olarak seçilmeleri ve bunu inanılmaz derecede sakin karşılamalarından anladığım şey, ölümden hiç korkmadıkları ve her an zaten ölüm tehlikelerinin olması.  
Filmin başında tereddüt eden Said ,"bir hata yapmıyoruz değil mi" diye sorduğunda Halid başka seçenek olmadığını söyleyen taraftı. Planda sorun çıkınca birbirinden ayrı düşen Said ve Halid ertesi güne kadar eylem üzerinde farklı düşünmeye başlamışlardır. Said'in ölen babasının işbirlikçi olması ve ailesinin bu utançla yaşaması, Said'in kahramanca ölümüyle çözülebilecektir. Halid ise bundan başka bir yol olabileceğini düşünmeye başlamıştır. Filmde "İsrail'le nasıl mücadele edilebilir?" sorusuna 2 farklı cevap verilmiştir. Biri Halid'in seçimi diğeri Said'in seçimi.

suha- iyi de sinemayı niye yaktınız ki?
said- sinemayla ilgili değil, israil'e idi eylem. batı şeria'da çalışanlara yolu kapamışlardı...ve biz de bunu protesto için sokaklardaydık. eylem sinemada sona erdi ve orayı ateşe verdik.
suha- niçin sinema?
said- niçin biz?
Said'in son bölümde uzun uzun konuşurken söyledikleri, filmin anlatmak istediklerinin özetiydi.
'onlar hem zulmeden hem de kurban olabiliyorlarsa, benim de hem kurban hem de katil olmaktan başka seçeneğim yok' 
Temiz su için, annesine söylemek istediklerini veda kasetinde de söyleyen Halid, Filistinlilerin en büyük sorunlarından birinin de su filtreleri oldugunu gösteriyor.

0 yorum (+add yours?)

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails

Etiketler